Om Hästpolo - Allt om att spela polo och dess grunder.

Hur spelar man egentligen polo?

Hästpolo är en blandning av sporterna tennis, golf, ishockey, rugby och schack som spelas från ryggen på en häst. Med en poloklubba i höger hand försöker man slå bollen framför sig med både forehand och backhand slag. Slag bakåt och sidleds är även väsentliga för att driva och spela bollen mot motståndarens mål för att kunna placera bollen i mål.

Inte bara det att man sitter på en häst, man galopperar i regel från 40km/h och uppåt. Härtill kommer även det att man likt i ishockey och rugby får lov att ”rida bort” sin motståndare genom att ”bodychecka” och trycka undan opponenten från dennes rid- och spelväg. Likt i fotboll där man hindrar motståndaren från att skjuta genom att sätta fram en fot hindrar man i polo motståndaren genom att ”sticka” och ”hooka” alltså föra in klubban framför bollen och motståndarens klubba i slag ögonblicket. Man hindrar därigenom motståndaren från att fullfölja ett potentiellt bra slag.

Undrar du var kicken och den stora massans dragningskraft till sporten finns?

Att sitta på en häst i 50km/h galopperandes med en poloklubba i högerhand och hästens tyglar i vänster hand och individuellt finna samspelet mellan djuret och dig själv samtidigt som du spelar i ett lag med både män och kvinnor och utmanas av ett motståndarlag för att sedan lyckas få till ett slag där du ser bollen flyga in i mål där du just blivit utsatt för ett avridningsförsök med en nära kroppstackling.” Just detta är den underbaraste av sportupplevelser och den umgängessociala kicken! Just detta, precis just detta, är så oerhört styrkegörande för ens existens.

Hästolo spelas uppe på en hästrygg men avgörs till den största delen av tanken och då inom spelstrategi och förståelse. För att omvandla spelandet till ett regelsystem och uppnå maximalt utfall av spelet är taktiken men framförallt reglerna avgörande. Reglerna är viktiga för hästar och människa. De är tillkomna för att skydda häst och spelare för att inte vålla varandra skada. Detta därför att hästpolo är världens snabbaste lagsport.

Nu kanske du säger: Det lär jag mig aldrig!

Men du måste nu förstå att du kommer från ett släkte där människa och hästar haft en framträdande roll under en historiskt lång tid där våra förfäder suttit på häst och spelat polo i Tibet för många tusen år sedan.

Det finns alltså inom dig oavsett din egen historia.

Vill du nu veta mer om det faktamässiga och med en professionellare inställning som det sig bör vara för en professionell polo klubb kan du klicka dig vidare härifrån för att upptäcka och lära dig mer om sporten - POLO FOR EVERYONE.

Malmö Polo Club etabl.2007

Copyright 2007-2024 © Malmö Polo Club. Med ensamrätt.  Integritet & Säkerhet   |   Sekretesspolicy